• +47 969 10 344
  • kontakt@drrafto.no
  • Man - Fre: 09 - 16 (Torsdag til kl 18) Telefonen besvares: Man - Tor: 09 - 14

Rafto klinikken

Stoffskifte, Deiodinaser og påvirkning av gifstoffer ved dejodinasene

Cirka 93% av hormonene som skjoldbruskkjertelen lager er tyroksin (T4)

7% av det som skjoldbruskkjertelen lager er Trijodtyronin (T3).

T3 har 4 ganger kraftigere effekt en T4.

70% av T3 er bundet til proteiner (Thyroid bindende globulin og albumin), det er den frie delen som er biologisk aktivt.

Siden bare T3 utgjør 7% av stoffskiftehormonene som skjoldbruskkjertelen produserer kommer mesteparten av T3 som vi har i cellene fra omdanning av T4 til T3 av «dejodinaser». Vi har flere typer dejodinaser i kroppen og i forskjellig vev og alle har forskjellig funksjoner.

  • Type I dejodinase finnes hovedsakelig i lever, nyrer og skjoldbruskkjertel.
  • Type II dejodinase finnes i hypofysen, skjoldbruskkjertelen, fettvev og hjernen
  • Type III dejodinase finnes i leveren, placenta(morkaken) og muskulaturen og er ansvarlig for å inaktivere stoffskifte ved å lage det inaktive hormonet «revers T3» og kan gi sykdommen «sick euthyroid syndrome». Under vanlige omstendigheter er denne dejodinasen lite aktivt. Denne aktiveres under sykdom og vil føre til normale T4 og Tsh nivåer og lave T3 og Fritt T3 nivå.

Den samme mekanismen bak dejodinering av T4 til T3 hos de andre dejodinasene er også ansvarlig for å få ned Rt3 og er hovedårsaken til at enkelte pasienter kan ha forhøyet Rt3 og for at halveringstiden til Rt3 kan bli forlenget. Fasting, «ketogen diett» kan øke omdanning av T4 til Rt3.

Type I dejodinase er ansvarlig for produksjon av T3 i perifere vev og cirka 20% av «dejodinering» av t4 til t3 kommer fra denne dejodinasen. Type I dejodinase er også ansvarlig for inaktivering av Rt3 og produksjon av T2 fra T3. Det er usikkert hvilken funksjon T2 har i kroppen men det har sannsynligvis en viss effekt på energiproduksjonen i cellene våre.
Type II dejodinase er den mest aktive dejodinasen og cirka 80% av dejodinering av t4 til t3 skjer ved type II dejodinase. Denne dejodinasen er viktig for produksjon av T3 i hypofysen og hjernen, og blir stimulert når stoffskiftehormonene er lave. Denne dejodinasen kan bli påvirket av fasting, akutt sykdom, kontrastmidler brukt ved røntgen og enkelte medisiner som kortison, propyltiuracil (brukes ved høyt stoffskifte), propanolol (beta blokker), amiodarone (brukes mot hjerteflimmer)
Akutt leversykdom fører vanligvis til økning av Tt4 og Tt3 grunnet økning av proteinet thyroid bindende globulin og kan føre til lave frie T3 og T4 nivåer (som er de aktive stoffskiftehormonene)
Sykdom i nyrene fører til lave T3 nivåer men normale Rt3 nivåer grunnet økt opptak av Rt3 i leveren. Årsaken til denne mekanismen er ikke kjent.

Alle tre dejodinasene er avhengig av selen for optimal funksjon siden de inneholder «selenocystein» sekvens i aminosyrekjeden. Selen mangel kan påvirke funksjonen av dejodinasene.  Selen innholdet i jorden er veldig variabelt fra kontinent til kontinent. Mange steder i Europa kan selen innholdet være mangelfull. Den formen av selen som finnes mest i plantearten er selenomethionine, selenocystein eller sluttprodukter av selenocystein. Selen innholdet ved innvoller av dyr og sjømat kan variere fra 0.4-1.5ug/g, storfe kjøtt 0.1-0.4ug/g, korn mindre enn 0.1

Nedstemthet, konsentrasjon og hukommelsesvansker med nedsatt Dejodinase funksjon

Ved nedsatt dejodinase II funksjon kan T3 nivået i hjernen bli for lav og dette kan føre til symptomer som nedstemthet, nedsatt konsentrasjon og hukommelse (tåkehode). 

Kvikksølv og dejodinasene

Metylkvikksølv (CH3Hg+) er en av de vanligste formene vi mennesker blir eksponert for kvikksølv. Denne formen for kvikksølv blir dannet av forurensing i elver, innsjøer og sjø hvor bakterier omdanner det til methyl formen. Denne formen for kvikksølv opparbeider seg i næringskjeden i sjøen hvor de største fiskene vil ha størst mengde methyl kvikksølv (tunfisk, sverdfisk, delfiner, hai osv). Denne form for kvikksølv absorberes bra i tarmen og kan deponere seg andre steder i kroppen.
Metallisk kvikksølv Hgo.Denne er flytende ved romtemperatur, og er ikke farlig hvis det svelges siden den formen blir dårlig tatt opp i tarmen, men inhaleres lett i lungene. Denne form for kvikksølv kommer fra forbrenningsanlegg ved industri, krematorier av avfall og amalgamfyllinger. Denne form for kvikksølv er farlig siden den kan bli omdannet til den farlig formen HG++ som er den “inorganiske formen”.

Metylkvikksølv (CH3Hg+) er en av de vanligste formene vi mennesker blir eksponert for kvikksølv. Denne formen for kvikksølv blir dannet av forurensing i elver, innsjøer og sjø hvor bakterier omdanner det til methyl formen. Denne formen for kvikksølv opparbeider seg i næringskjeden i sjøen hvor de største fiskene vil ha størst mengde methyl kvikksølv (tunfisk, sverdfisk, delfiner, hai osv). Denne form for kvikksølv absorberes bra i tarmen og kan deponere seg andre steder i kroppen.
Metallisk kvikksølv er Hgo. Denne er flytende ved romtemperatur, og er ikke farlig hvis det svelges siden den formen blir dårlig tatt opp i tarmen, men inhaleres lett i lungene. Denne form for kvikksølv kommer fra forbrenningsanlegg ved industri, krematorier av avfall og amalgamfyllinger. Denne form for kvikksølv er farlig siden den kan bli omdannet til den farlig formen HG++ som er den “inorganiske formen”.

Et studie gjort i 2006 ved mori et al., påviste hvordan metylkvikksølv påvirket D II dejodinasen og kunne påvirke produksjonen av T3 i hjernen og kan skape symptomer relatert som beskrevet tidligere med T3 mangel.
Hos disse pasientene kan en kombinasjon behandling med både T4 og T3 være aktuell etter en kartlegging av kliniske symptomer og blodprøver.
Her i Norge har vi disponibelt Levaxin (T4) og Liothyronin (T3), som de mest benyttet preparatene men det finnes også flere andre med forskjellige fyllstoffer for de som er laktoseintolerante f.eks og naturlig thyroid hormon tatt fra grise kjertelen som ble benyttet før i tiden før de syntetiske preparatene ble framstilt som også inneholder T2, T1 og T0 i tillegg til T4 og T3 samt calcitonin et hormon relatert til kalsium stoffskifte.